Cum să învingi efectele schimbării de fus orar prin știință, tehnologie și experiență

Cum să învingi efectele schimbării de fus orar prin știință, tehnologie și experiență

De The AirHelper・Actualizat ultima dată 14 august 2019

În marea schemă a lucrurilor, a sta în avion mult timp este destul de ciudat. Călătoria aeriană e o invenție destul de recentă dacă ne gândim la scara largă a istoriei umanității. La fel și mașinile, pantofii cu talpă groasă și orice altceva care nu se încadrează în Cartea Junglei. Schimbarea de fus orar nu este un motiv de glumă, este o problemă modernă serioasă care poate afecta totul de la creșterea în greutate până la tulburări bipolare. Dar este, de asemenea, o realitate a vieții moderne. Merită învățate metodele de gestionare a acesteia, fără a recurge la somnifere. Pentru a aborda problema, o putem înțelege folosind următoarea sintagmă: decalaj orar. Decalajul orar este termenul medical pentru efectele schimbării fusului orar. Înseamnă că ritmul tău cardiac – ceasul tău intern – este desincronizat. Corpul tău crede că se află încă într-un anumit fus orar, dar fizic se află în altul. Astfel devine confuz, obosit și amețit.  Cea mai bună metodă de a combate efectele schimbării de fus orar este să îi oferi corpului tău informațiile clare de care are nevoie cu privire la noul fus orar. Pe scurt, corpul tău are nevoie de o cantitate suficientă de somn și raze de soare, toate la timpul potrivit. Acest lucru nu începe în momentul în care aterizezi, ci înainte de a decola, prin setarea ceasului conform fusului orar al destinației tale, în vederea acomodării în această călătorie.

Combaterea efectelor schimbării fusului orar cu ajutorul științei

Lumina este principalul modulator

Ritmul nostru circadian s-a dezvoltat în strânsă legătură cu lumina solară, ceea ce înseamnă că ceasul nostru intern poate fi influențat ușor de cantitatea și intervalele luminii zilei. Călătorii aerieni experimentați știu că un zbor în spre est peste fusurile orare este mai dificil decât un sport spre vest, deoarece călătorind spre est, ziua devine mai mică, în timp ce călătorind spre vest, devine mai mare. Asta înseamnă că ritmul tău circadian trebuie să depună mai mult efort pentru a recupera. Max Lugavere, regizorul viitorului film Bread Head și pe care e foarte posibil să-l fi recunoscut din emisiunile lui Dr. Oz, spune: „Organismul și creierul nostru au evoluat pur și simplu în direcția sincronizării cu soarele. Atunci când ajung la destinație, dacă soarele este încă pe cer, ies afară și privesc cerul fără ochelari de soare – nu direct către soare, ci către cer, care, chiar și într-o zi înnorată, este mult mai luminos decât ar putea să fie lumina vreodată de interior. Ziua următoare, ies afară de îndată ce mă trezesc și fac același lucru. Lumina puternică ajută la restabilirea unui ciclu complet de 24 de ore al corpului.”

Melatonina este legală

Melatonina este un hormon care îi indică creierului tău când este momentul să se relaxeze și să meargă la culcare. Administrarea unei cantități mici, între 3 și 5 miligrame, cu 30 de minute înainte de a merge la culcare, poate ajuta cu adevărat ceasul intern. Administrarea sa dimineața îți va păcăli creierul să creadă că ai dormit mai mult. Dar, atenție, spune Lugavere, deoarece „acest hormon produs natural poate fi suprimat cu ușurință de lumina puternică, astfel că încerc să reduc expunerea la ecrane strălucitoare cu cel puțin o oră înainte de culcare.” Îmi pare rău, Omule Păianjen. Nu te poți răsfăța cu filme Marvel pe durata zborului dacă vrei un somn de calitate.

  • Călătorești spre est? Lumina de dimineață și melatonină seara pentru a da rapid înainte ceasul intern
  • Călătorești spre vest? Lumina de seară și melatonină dimineața pentru a da înapoi ceasul intern

Planifică-ți mesele

Mâncarea din avion este distractivă. Aceasta vine într-o mulțime de cutiuțe și ambalaje, fiecare având propriul puzzle de rezolvat. Este, de asemenea, surprinzător de nocivă pentru tine, bogată în carbohidrați rapizi, uleiuri procesate peste măsură și aditivi misterioși care îți vor face rău.  Foarte mulți experți în zboruri nu se ating niciodată de ea. În schimb, spune Lugavere, putem evita în mod strategic mâncarea pentru a atenua lovitura schimbului de fus orar. „Evit mâncarea și cafeina în timpul zborurilor lungi (dar beau multă apă), până când voi putea mânca o masă foarte bogată (alături de o ceașcă sau două de cafea) în dimineața următoare sosirii mele (sau imediat la sosire, dacă aterizez dimineața). Un protocol similar acestuia, dezvoltat de către un cronobiolog al Laboratorului Național Argonne din Illinois, a demonstrat reducerea semnificativă a apariției efectelor schimbărilor de fus orar.”

Fii cool… precum Fonzie

Lugavere are protocoale atât pentru dimineață, cât și pentru seară atunci când are nevoie să-și regleze ceasul intern. „Un duș de dimineață cu apă la temperatura cea mai scăzută poate, teoretic, declanșa un răspuns hormonal asemănător cu ceea ce se întâmplă în mod normal atunci când te trezești – te ajută să revii pe linia de plutire. Fac acest lucru cu regularitate atunci când mă simt obosit, iar apa rece îmi ajută creierul să simtă că se «reconectează».” Seara, Lugavere recomandă setarea aerului condiționat pe o temperatură mai scăzută și apoi o baie sau un duș cu apă caldă. „Intrarea într-o cameră mai rece induce corpului o stare de somnolență”, spune acesta.

Schimbarea de fus orar POATE FI păcălită

„Păcălirea este cu siguranță un termen foarte des utilizat astăzi”, spune Lugavere, „dar, în aceste circumstanțe, cred că este de ajutor, deoarece efectele schimbării fusului orar sunt rezultatul păcălirii altcuiva – mobilitatea. Omenirea și-a păcălit limitările biologice încă din cele mai vechi timpuri și exact asta facem atunci când zburăm. Efectele schimbării de fus orar sunt o regretabilă (dar, din fericire, temporară) consecință a inventării avioanelor, un instrument pentru a călători. Acest lucru înseamnă că avem nevoie de soluții noi și inventive bazate pe știință, care să ne permită să ne dezvoltăm sub mantia circumstanțelor neobișnuite din punct de vedere biologic pe care le prezintă.”

Combaterea efectelor schimbării fusului orar prin tehnologie

Iată câteva exemple de tehnologii specifice care pot ajuta împotriva efectelor schimbării de fus orar:

Combaterea efectelor schimbării fusului orar cu ajutorul sfaturilor călătorilor

Evident, bea apă

Disconfortul schimbării de fus orar este și un rezultat al deshidratării (pierderea din corp a apei și a electroliților, precum sodiu). Această deshidratare se declanșează pe durata călătoriei cu avionul. Cabinele avionului sunt, de obicei, închise ermetic la 6900 metri altitudine deasupra nivelului mării, iar acest lucru produce majorității pasagerilor un deficit de care nici măcar nu sunt conștienți. Pentru a atenua acest lucru, bea apă devreme și des. Poartă cu tine o sticlă cu pompă sau o cană cu apă care să îți amintească mereu să bei.

Stropește-te prin pulverizare

Sfatul meu preferat pentru a dormi bine atunci când sunt în avion este să pulverizez pe față apă de trandafiri sau o aromă de fructe imediat după ce mă spăl pe dinți. Alegerea mea este spray-ul Tony Moly Pocket Bunny sau apa de trandafiri Reviva (poți găsi spray cu apă de trandafiri în aproape orice magazin naturist sau îți poți prepara propria versiune acasă). Spray-ul îmi păstrează pielea hidratată, fără să o încarce, precum în cazul altor loțiuni, și, în plus, mirosul discret este foarte liniștitor.

Alege ora de sosire

Trucul meu este să cumpăr biletele de zbor în așa fel încât să ajung la destinație seara. În felul acesta, pot adormi foarte repede, să mă odihnesc bine și apoi să mă trezesc dimineața în funcție de ora locală.

Copii? Planifică din timp

Începe să reglezi orele de somn ale copilului și somnul de noapte cu o săptămână înainte de călătorie. Cu toate că nu îți poți adapta complet căminul la fusul orar al destinației tale, poți influența programul copilului tău în acea direcție.

Aterizează și fă exerciții

Aproape oriunde mă duc, fac exerciții de îndată ce aterizez. Nu exercițiile de ridicare a greutăților pe care le fac de obicei, ci un antrenament decent de reglare a metabolismului. Călătoriile nu au fost niciodată o scuză ca să nu mă duc la sală. De fapt, odată am făcut exerciții pe acoperișul Clubului Virgin din Londra, folosindu-mi bagajul pe post de haltere.

  • Louis Altman, fondator și director executiv, Globafone

Și… respiră

Încearcă exerciții de respirație profundă. Transportul aerian este asociat cu o scădere a nivelului de oxigen din sânge, din cauza presiunii scăzute din cabină. Acest lucru, cu siguranță, te poate face să-i simți lipsa. Încearcă exerciții de respirație pentru a-ți putea recâștiga echilibrul.

  • Greg Geronemus, co-director executiv al smarTours

Pentru voi, de păstrat

Ei bine, sperăm că acesta a fost, dragilor,  singurul articol despre schimbările de fus orar de care veți avea nevoie vreodată. Sfaturile se reduc la aceste ponturi esențiale. Faceți o captură de ecran și împărtășiți-le prietenilor.

  • Reglați-vă ceasul după fusul orar al destinației înainte de a urca în avion
  • Beți doar apă. Evitați mâncarea, băutura și cafeina
  • La ora somnului, încercați să dormiți în avion. Îmbrăcați-vă pijamaua, spălați-vă pe dinți și purtați o mască pentru ochi
  • Faceți baie de soare atunci când ajungeți la destinație pentru a-i comunica organismului ce oră este
  • Folosiți melatonina – administrați-o dimineața atunci când călătoriți spre vest și seara atunci când călătoriți spre est

85% dintre pasageri nu-și cunosc drepturile. Nu fi unul dintre ei.

Înscrie-te la buletinul nostru informativ pentru a primi ultimele sfaturi și recomandări direct în inboxul tău.

Distribuie prietenilor!

AirHelp a apărut în:

Agerpres logoProfit.ro logoRTV Romania logoZiarul Financiar logo

AirHelp face parte din Asociația susținătorilor drepturilor pasagerilor aerieni (APRA), a cărei misiune este promovarea și protejarea drepturilor pasagerilor aerieni.

Înscrie-te pentru buletinul nostru informativ

Obține cele mai recente recomandări și sfaturi livrate direct în inboxul tău

Copyright © 2024 AirHelp

Verifică despăgubirea

Toate companiile aeriene