În următoarea călătorie ar trebui să te cazezi la un hotel, AirBnB sau hostel?

În următoarea călătorie ar trebui să te cazezi la un hotel, AirBnB sau hostel?

De Ada Kozłowska・Actualizat ultima dată 19 septembrie 2017

Hotel, AirBnB sau hostel? Există atâtea posibilități atunci când planifici o călătorie. Trebuie să te decizi dacă preferi zboruri confortabile sau economice. Dacă vrei să vizitezi atracțiile turistice sau să te aventurezi dincolo de căile bătute. Cu ce companie aeriană ar trebui să călătorești. Când ar trebui să îți cumperi biletele de avion. În ce zi ar trebui să călătorești. Iar lista continuă…

Ceea ce adâncește și mai mult încurcătura este locația în care să te cazezi. Să optezi pentru un hotel drăguț? Arată oare ca în fotografiile pe care le-ai văzut online? Oare alegerea unui hotel mai ieftin va însemna că vei dormi cu ploșnițe? Trebuie oare să stai neapărat la hotel?

Din fericire, călătorii au mai multe opțiuni ca înainte. Și, cu cât cunoști mai multe, cu atât îți vei putea planifica mai bine experiența optimă de călătorie!

Unde să te cazezi: Hotel, AirBnB sau hostel?

Una dintre cele mai importante decizii pe care le are de făcut un călător atunci când își planifică o călătorie este locul în care se va caza. Această decizie poate să îți facă vacanța mai plăcută sau să ți-o strice complet, deci gândește-te bine.

Frumusețea lucrurilor constă în faptul că nu trebuie să ai același răspuns de fiecare dată. Pentru o călătorie în interes de serviciu ai putea opta pentru un hotel; pentru o călătorie în interes personal, ai putea prefera un hostel sau AirBnB. Sau ai putea să îți schimbi alegerea în funcție de destinație. Decât să rămâi fidel unei singure variante pentru totdeauna, întreabă-te aceste lucruri înainte de a planifica orice călătorie:

  1. Cât de importante sunt facilitățile precum o sală de fitness, micul-dejun gratuit și să ai patul făcut și prosoape curate în fiecare zi?
  2. Vrei să te simți ca un turist sau ca un localnic? Vrei să cunoști și alți turiști?
  3. Care sunt riscurile pe care ți le asumi în ceea ce privește siguranța ta și integritatea bunurilor personale?
  4. Ce este în topul priorităților tale: economisirea banilor sau confortul sporit?
  5. Este o călătorie de afaceri sau în interes personal?
  6. Călătorești singur sau în grup?
  7. În care părți ale orașului sunt localizate aceste opțiuni și în ce măsură se pliază pe dorințele tale de explorare?

Odată ce știi care îți sunt prioritățile pentru respectiva călătorie, vei putea lua o decizie în ceea ce privește locul în care te vei caza. Dar înainte, să vorbim despre lucrurile la care te poți aștepta dacă te cazezi la un hotel în raport cu un hostel sau un AirBnB.

La ce te poți aștepta de la un hotel.

De dragul simplității, voi grupa hotelurile cu hanurile și regimul bed and breakfast. Deși sunt destul de diferite, au un numitor comun, și anume  a fi locuri mai tradiționale care îți permit să fii servit de către  personal.

 

hotel room

Iată la ce te poți aștepta de la majoritatea hotelurilor:

  • Un personal pregătit să te servească
  • Un fel de restaurant, bar, cafenea sau magazin în incinta sa
  • Cineva care să îți facă patul și să îți spele prosoapele în fiecare zi
  • Servire în cameră și, poate, un mic frigider cu produse pe care le poți cumpăra
  • Câteodată, ai putea avea micul-dejun gratuit, un birou în cameră și o cafetieră
  • Câteodată, ar putea exista o sală de fitness, o sală de conferințe și un birou în care poți lucra sau imprima documente și trimite faxuri etc.
  • Spații sigure și camere cu încuietori

Dacă te cazezi la un han sau în regim bed and breakfast, este foarte probabil să nu ai parte de atâtea facilități. Dar facilitățile la care te poți aștepta includ:

  • Unul sau doi angajați care te pot asista
  • Mic-dejun pregătit ce include cafea și ceai
  • Câteodată au loc unele evenimente de socializare seara cu vin și brânzeturi

De cele mai multe ori, camerele vor fi mai mult primitoare decât moderne și vor exista zone comune unde vei putea socializa cu alți oaspeți.

 

bed and breakfast

Mai pe scurt, oamenii aleg de cele mai multe ori un hotel/han/regim bed and breakfast atunci când caută ceva mai previzibil și de încredere cu un nivel sporit de confort și facilități.

La ce să te aștepți atunci când te cazezi la un hostel

Hostelurile sunt varianta potrivită pentru acei turiști sau excursioniști cu rucsacul în spate care intenționează să petreacă foarte puțin timp în cameră și mai mult timp explorând. Acestea sunt, de asemenea, un loc bun pentru a cunoaște alți turiști. Spre deosebire de hoteluri, hostelurile au o latură mai „comună”, iar acest lucru include chiar împărțirea unei camere cu străini (deși, câteodată, poți rezerva o cameră doar pentru tine dacă plătești mai mult).

 

hostel

Iată la ce te poți aștepta dacă te cazezi la un hostel:

  • De obicei, vor fi unul sau doi angajați pentru a te ajuta, dar ei se vor comporta adesea ca administratori, și nu ca recepționeri
  • Vei împărți adesea camera cu alte persoane, dacă nu vei opta pentru o cameră privată (nu toate hostelurile oferă această posibilitate)
  • Sunt disponibile dulapuri pentru a depozita obiectele personale
  • De cele mai multe ori, există o zonă comună (uneori, chiar un bar) unde vei putea socializa cu alți turiști
  • Câteodată există și o cameră cu calculator și conexiune la internet pe care ai putea să o folosești
  • Prețul va fi semnificativ mai redus decât la hotel
  • De vreme ce vei împărți o cameră, siguranța ta nu mai este atât de previzibilă ca într-o cameră de hotel individuală

La ce să te aștepți dacă te cazezi la AirBnB

Întrebarea cu privire la ce să te aștepți atunci când te cazezi la un AirBnB este puțin mai complexă. Un AirBnB înseamnă că o persoană oferă spre chirie apartamentul sau casa și postează anunțul pe website-ul AirBnB. Turiștii pot căuta după specificații precum preț, dimensiune, localizare și altele. Atunci când te cazezi, proprietarul/ persoana care dă în chirie va sta în altă parte, iar tu vei avea la dispoziție tot spațiul

 

AirBnB

Iată la ce te poți aștepta dacă te cazezi la AirBnB:

  • O casă sau apartament privat, care îți va oferi o experiență mai autentică asupra locului pe care îl vizitezi.
  • Un preț (cel mai probabil) situat undeva între cel al unui hotel și cel al unui hostel.
  • Proprietarul sau persoana care dă spațiul în chirie se va întâlni cu tine atunci când vei ajunge pentru a-ți prezenta locuința. Dacă nu face acest lucru, cel mai probabil îți va lăsa cheia sub preș sau la un local în apropiere, alături de un bilet cu detalii pe care ar trebui să le cunoști.
  • Nu vor exista facilități, doar dacă nu sunt deja incluse în clădirea în care vei sta. Acest lucru înseamnă ca va trebui să îți speli singur așternuturile și prosoapele dacă dorești.
  • Vei sta într-un loc unde altcineva (proprietarul sau persoana care dă spațiul în chirie) deține o cheie, deci aici s-ar putea să ai unele griji în ceea ce privește siguranța.

Alegerea

Există multe argumente pro și contra în ceea ce privește aceste locații, iar decizia ta se va baza, cel mai probabil, pe bugetul de care dispui, locul în care călătorești și motivul pentru care călătorești. Pentru a te ajuta să sintetizezi cum să iei această decizie, ia în considerare următoarele:

Hotelurile (sau hanurile și cazările în regim bed and breakfast) sunt o alegere bună dacă bugetul tău este flexibil și/sau cauți optimizarea confortului și serviciile unui personal.

Hostelurile sunt o alegere bună dacă ești mai preocupat să economisești bani și/sau îți place să cunoști și să socializezi cu alți turiști.

AirBnB-urile sunt o alegere bună dacă vrei să economisești bani, dar vrei în continuare un loc privat și/sau vrei să experimentezi locurile pe care le vizitezi în același mod ca localnicii.

Dar tu? Ai încercat vreo variantă de mai sus – sau poate chiar toate trei? Împărtășește-ne experiența ta în secțiunea de comentarii de mai jos!

Drepturi de autor pentru imagini: Luis LlerenaPortoBay Hotels & ResortsRichie DiesterheftmararieJimmy Harris

85% dintre pasageri nu-și cunosc drepturile. Nu fi unul dintre ei.

Înscrie-te la buletinul nostru informativ pentru a primi ultimele sfaturi și recomandări direct în inboxul tău.

Distribuie prietenilor!

AirHelp a apărut în:

Agerpres logoProfit.ro logoRTV Romania logoZiarul Financiar logo

AirHelp face parte din Asociația susținătorilor drepturilor pasagerilor aerieni (APRA), a cărei misiune este promovarea și protejarea drepturilor pasagerilor aerieni.

Înscrie-te pentru buletinul nostru informativ

Obține cele mai recente recomandări și sfaturi livrate direct în inboxul tău

Copyright © 2024 AirHelp

Verifică despăgubirea

Toate companiile aeriene